Взаємозв'язок між раціоном і самопочуттям домашніх улюбленців почали відстежувати відносно недавно. У 1960-х рр. ветеринарний лікар з Франції Жан Катарі помітив, що прописані ним медикаменти допомагають лише тимчасово. У процесі спостережень стало зрозуміло, що алергічні реакції в собак може провокувати харчування, яке на той момент складалось переважно з залишків людської їжі. Зрештою лікар створив раціон, що допоміг тваринам вилікуватися та уникнути рецидивів. Цей корм став першим продуктом заснованої у 1968 р. компанії Royal Canin.
Тим часом в Україні лише чверть власників тварин консультуються з фахівцем щодо добирання корму. Багато власників досі годують улюбленців
«людською» їжею. Однак тваринам не потрібна така смакова різноманітність в їжі, як людям.
Не є оптимальним і
раціон, який складається лише з м'яса. По-перше, у сирому вигляді ці продукти можуть стати джерелом небезпечних інфекцій. По-друге, м'ясо хоч і є гарним джерелом білків, проте містить дуже мало вітамінів та мінералів. Однією з найпоширеніших проблем, що виникає на виключно м'ясній дієті, є дефіцит кальцію, що проявляється значним болем під час руху тварини, крихкістю кісток та іншими важкими симптомами.
Ожиріння – ще одна проблема, пов'язана з харчуванням. Половина
котів у віці 5-11 років має зайву вагу. Це призводить до порушень метаболізму, проблем із серцем та судинами, а також опорно-руховим апаратом.